Lecithin supplement untuk otak

Rupa-rupanya LECITHIN juga merupakan supplement yang bagus untuk otak selain daripada OMEGA GUARD

Apa yang menyebabkan lecitihn bagus untuk otak?? jom kita tengok sebab apa..Lecithin juga dikenali sebagai makanan otak dan saraf. Ia membantu sel otak berkembang,penting dalam transmisi saraf impuls dalam otak dan memainkan peranan dalam neuro transmitter(berkaitan short term memory) . Lecitin dipercayai mampu mengurangkan atau mencegah senility (nyanyuk) atau Alzheimer’s disease. Malah sesetengah pakar menyarankan pengambilan 7000mg sehari utk memulihkan sistem ingatan…

Salah satu kandungan lecithin yang bagus untuk otak adalah KOLINA..
Fungsi kolina adalah seperti berikut:


  • Kolina adalah komponen diet yang diperlukan sel untuk berfungsi dengan baik. Nutrien itu membantu struktur sel membran dengan mempengaruhi perkembangan otak, kesihatan kardiovaskular, pertumbuhan semula dan fungsi hati. Bukan saja bayi dan kanak-kanak, ibu hamil atau yang sedang menyusu, secara umumnya setiap manusia memerlukan kandungan kolina yang cukup bagi mengekalkan tahap kesihatan yang sempurna.

  • Kolina amat berkait rapat dengan vitamin B dan asid folik. Kedua-duanya zat nutrisi itu memerlukan antara satu sama lain. Jika anggota tubuh kekurangan asid folik, maka kita perlu melebihkan pengambilan kolina.
  • Kolina banyak diperoleh dalam diet protein. Lebih-lebih lagi kandungan kolina dalam makanan seperti susu, telur, hati ayam, kekacang, soya, taufu dan roti amat tinggi. Di samping protein, pemakanan yang seimbang juga perlu diamalkan.
FAKTA: Pengambilan kolina disyorkan di kalangan kanak-kanak dan dewasa

Bayi berumur 0 hingga 6 bulan : 125mg/sehari

Bayi berumur 7 hingga 12 bulan : 150mg/sehari

Kanak-kanak berumur 1 hingga 3 tahun : 200mg/sehari

Kanak-kanak berumur 4 hingga 8 tahun : 250mg/sehari

Wanita berumur lebih 19 tahun : 425mg/sehari

Dewasa 550mg/sehari (lelaki) dan 400mg/sehari (wanita)

Wanita Hamil 450mg/sehari dan wanita sedang menyusu : 550mg/sehariSelain daripada fungsi sebagai supplement untuk otak, lecithin juga dapat membantu dari segi :  • Lecithin juga dikatakan sumber hormon neurotransmitter dimana ia menggalakkan proses tidur.Kekurangan hormon ini dikatakan punca insomnia..
  • Lecitin adalah asid lemak perlu yang penting dalam penjagaan paru2 kerana kebolehannya mencairkan mukus dan mencegah iritasi .Dan sebab itulah ianya berguna bagi2 mereka2 yg ada alergi,hay fever,asma,bronkitis dan emphysema
  • Lecithin bertindak sebagai pelincir bagi joint(sendi2) dan membantu dalam penjagaan tisu buah pinggang as well as the sistem penghadaman.
  • Lecithin adalah zat utk kecantikan.. ianya perlu dalam menghasilkan rambut yg sihat..cantik berkilat,kulit yang lembut gebu dan juga dalam mencegah eczema.
  • Lecithin diperlukan dalam penghasilan pelbagai hormon seperti epinephrine, .Sebab tu ianya amat berguna dalam mengurangkan atau mencegah PMS dan gejala2 menopause.


sebarang pertanyaan boleh hubungi 012 502 7002

Best regards,

No comments:

Post a Comment