Mencegah Arteri tersumbat - 10 makanan yang membantu

Mencegah Arteri tersumbat - 10 makanan yang membantu


Hari ini saya hendak berkongsi bagaimana kita boleh mencegah arteri kita dari tersumbat. Ini adalah perkongsian daripada sahabat fb saya sendiri iaitu doktor Giena Hadi.

10 Makanan untuk Bantuan Mencegah Arteri tersumbat

• Bawang putih

Sejak zaman purba bawang putih telah digunakan untuk merawat jantung penyakit dan tekanan darah tinggi. Menurut kajian yang diterbitkan dalam perubatan pencegahan, bawang putih menghalang arteri koronari kalsifikasi yang berfungsi sebagai penanda bagi plak pembentukan.


• Anggur
Anggur adalah kaya dengan flavonoid , quercetin, dan resveratrol. Ini flavonoid telah didapati menghalang pengoksidaan kolesterol tidak baik yang membawa kepada pembentukan plak pada dinding arteri. Mereka juga mengurangkan risiko membangunkan darah beku yang boleh membawa kepada serangan jantung.


• Bayam
Bayam kaya dengan kalium dan folik asid , kedua-duanya bertindak sebagai pertahanan terhadap tekanan darah tinggi. bayam adalah juga kaya dengan lutein, karotenoid tumbuhan yang bukan sahaja melindungi terhadap umur berkaitan degenerasi mokular tetapi juga mencegah serangan jantung dengan menjaga arteri bebas daripada kolesterol membina .


• Ikan
Kajian yang dijalankan oleh penyelidik di Southampton University mendapati bahawa Omega 3 minyak , hadir dalam ikan seperti tuna dan salmon , berhenti membina lemak dalam arteri. Asid lemak mengelakkan pembekuan daripada membentuk dan kolesterol daripada menjadi teroksida.


• Minyak Zaitun


Kolesterol teroksida hanya mampu berpegang kepada arteri dinding anda dan bentuk plak. Lemak monotaktepu hadir dalam minyak zaitun apabila dicampur dengan molekul kolesterol tidak baik menjadi kurang mungkin teroksida.


• Tomato
Menurut kajian yang dijalankan oleh penyelidik Korea, lycopene, sebatian yang hadir dalam tomato yang memberi mereka warna, membantu dalam mencegah pengerasan arteri. Para penyelidik mendapati bahawa wanita dengan lycopene tertinggi tahap dalam darah mereka mempunyai kekukuhan kurangnya dalam arteri mereka.


• Delima
Jus delima bukan sahaja muncul untuk mencegah pengerasan arteri dengan mengurangkan kerosakan saluran darah, tetapi boleh juga menterbalikkan perkembangan penyakit ini. delima adalah buah-buahan dan jusnya yang tinggi kandungan antioksidan, yang boleh membantu perjuangan pengerasan arteri.


• Kiwi dan Tembikai

Makanan ini kaya dengan antioksidan berfungsi dengan mengurangkan LDL toksik kolesterol, yang dibentuk oleh proses berkarat di anda arteri. Mereka boleh membantu menghentikan karat di trek dan juga mencegahnya daripada merebak. Makan satu cawan tembikai atau satu kiwi setiap hari untuk unclog arteri anda.


• Jus Cranberry
Jus ini strain lemak daripada arteri. Sebaliknya mempunyai lemak terkumpul di dalam saluran darah anda, jus ini meningkatkan keupayaan sel anda untuk menyerap lemak dan menggunakannya untuk pengeluaran tenaga. Minum tiga gelas jus ini setiap minggu untuk unclog arteri anda.


• Oat

Terima kasih kepada serat larut dalam oat , kolesterol tidak berpeluang hinggap. Serat ini melekat kolesterol dan membawa ia keluar dari sistem anda. Beberapa kajian mempunyai ditunjukkan makan yang hanya 1 1/2 hingga 2 1/ 2 cawan oat yang dimasak dan  bijirin bran setiap hari boleh menurunkan paras kolesterol sebanyak hampir 20%.
Best regards,

No comments:

Post a Comment